Monday, January 28, 2008

PvdA zet Herfkens niet uit de partij

PvdA zet Herfkens niet uit de partij
maandag 28 januari 2008 08:25

Voorlopig wordt Eveline Herfkens niet geroyeerd door de Partij van de Arbeid, wegens de kwart miljoen dollar huurtoeslag die zij ten onrechte heeft ontvangen toen ze voor de Verenigde Naties in New York werkte.

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen wil eerst het onderzoek naar de affaire afwachten. Ze zegt vandaag in de Volkskrant zeer ongelukkig te zijn met de situatie, maar dat royeren nog niet aan de orde is.

Diverse PvdA-Kamerleden hebben de afgelopen weken gezegd dat Herfkens geroyeerd zou moeten worden. Partijleider Wouter Bos zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat het gedrag van de oud-minister van ontwikkelingssamenwerking beschamend is voor de partij en dat hij het sentiment van de Kamerleden begrijpt.

Graaien
Vorige week zei PvdA-Kamerlid Hans Spekman zich te schamen voor het graaigedrag van de oud-minister. In het tv-programma Pauw & Witteman sprak hij van 'massale irritatie' binnen de PvdA.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of het departement het geld kan terugvorderen van Herfkens. Daarnaast stelt het ministerie een onderzoek in naar andere gevallen waarin geld aan medewerkers van buitenlandse organisaties is overgemaakt.

Uit de antwoorden die de ministers Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, blijkt dat Herfkens de huurtoeslag niet had mogen aannemen.

Sinds 2002 is Herfkens een van de coördinatoren van de Millenniumdoelen van de VN die de wereldwijde armoede moeten terugdringen. Ze ontving 7.000 dollar per maand huurtoeslag van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fatsoenlijk
Daarnaast heeft ze van de overheid een vergoeding gekregen voor haar Nederlandse pensioenopbouw. Dat geld heeft zij terug overgemaakt aan Buitenlandse Zaken.

Herfkens zei in een reactie op de zaak dat geen tijd had om zich te verdiepen in de gedragsregels van de VN. Ook zei ze van haar VN-salaris van 18.000 dollar per maand geen ‘fatsoenlijk’ appartement te kunnen vinden in New York.

Lees ook de weblogs Eveline Herfkens, wat een bespottelijk wezen van Liesbeth Wytzes en De Derde-Wereld-graaiers van de PvdA en de VN van Afshin Ellian

Door Maartje Willems

8 comments:

Anonymous said...

Dutch Parliament is investigating Melkert. It seems that he also received for at least one year rental subsidy.

Anonymous said...

Of dat rooie wijf nou wel of niet geroyeerd wordt, het is en blijft een PvdA-boevenbende!

Anonymous said...

De nieuwe voorzitter van de PvdA laat een onderzoek instellen naar een vaststaand feit.
Bos komt met een algemene opmerking.
Verhagen en Koenders laten een kreet.
Bak-ellende is afwezig en .........
De tweede kamer kucht en stottert maar wat
Dat noemt zich het bestuur van Nederland!!!!!!
Hier moet toch een ieder kotsmisselijk van worden !!!!

Anonymous said...

PvdA = pak van de ander !

Anonymous said...

Ze moeten het eerst maar weer eens onderzoeken. Het is ze schijnbaar nog niet duidelijk dat dit wezen, net als zoveel andere pvda-ers, er alleen maar op uit zijn om hun eigen zak te spekken.

Anonymous said...

En welke consequenties heeft dit voor de verantwoordelijke ministers, Koenders en Verhagen? Zij staan blijkbaar een beleid toe waarbij geld van de belastingbetaler oneigenlijk wordt gebruikt. Bovendien heeft het er de schijn van dat Koenders al eerder op de hoogte was. Maar pas nu de publieke opinie zich tegen Herfkens keert, neemt hij maatregelen. Ik zou zeggen: raus!, Koenders.

Anonymous said...

Indien de PvdA mevr. Herfkens niet op een voor haar zo elegant mogelijke wijze door deze situatie loodst is de kans groot dat zij anderen in haar afgang meesleurt door openbaar te maken welke andere (PvdA) politici het zichzelf ook op soortgelijke manieren comfortabel maken.

Dus het deksel snel op de pot, even slikken, en erop vertrouwen dat de kiezer bij de volgende verkiezingen aan alzheimer lijdt, en in sprookjes gelooft.

Anonymous said...

Het was naar mijn weten in de periode 2002-2006...DUS ja ook VVD was toen nog in het kabinet.