Friday, January 11, 2008

De Derde-Wereld-graaiers van de PvdA en de VN

De Derde-Wereld-graaiers van de PvdA en de VN
vrijdag 11 januari 2008 09:46

PvdA'ers blijken erg gevoelig te zijn voor macht en voor geld uit publieke middelen. Op zich is dit niet bijzonder. Maar PvdA'ers beweren ook dat ze idealisten zijn.

De Derde Wereld, asielzoekers en milieu zijn drie fenomenale vormen van zieligheid waarover de socialisten zich graag ontfermen. We weten dat Bert Koenders aanbestedingen deed bij een bureau dat wordt gerund door Amsterdamse PvdA'ers, zonder de concurrentieregeling in acht te nemen. Is dit een kleine fout? Nee, het is een ernstige fout voor een minister die de arme mensen in derde wereldlanden waarden en normen wil leren.

Nu is PvdA'er Eveline Herfkens in moeilijkheden. Volgens weekblad Vrij Nederland streeft zij, als armoedebestrijder bij de Verenigde Naties, vooral haar eigen belang na: 'Als minister maakte Eveline Herfkens "goed bestuur", een voorwaarde voor Nederlandse ontwikkelingshulp. Maar als het gaat om haar eigen leefomstandigheden doen de regels er niet toe. Uit naam van de allerarmsten stelt "miss millenniumdoelen" hoge eisen, vooral aan haar eigen secundaire arbeids- en leefomstandigheden.'

VriendjespolitiekKofi Annan, de voormalige Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, benoemde Herfkens als de campagneleider (VN-cheerleader ) van de millenniumdoelstellingen van de VN. Dat werd geregeld in de nadagen van Kok II. Herfkens was in dat kabinet minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

PvdA'ers zorgen altijd goed voor elkaar. Ze laten elkaar nooit in de steek. De PvdA-regenten zijn nationaal en internationaal erg actief. Het is een schrikbarend verhaal van vriendjespolitiek en winstbejag.

Terecht zegt hierover een ambtenaar van Ontwikkelingsamenwerking: ‘Als Rwanda zoiets doet, schreeuwen we corruptie.' Ook bij iemand als Wolfowitz vinden we iedere misstap schandalig en hypocriet, omdat juist hij corruptie boven aan de agenda van de Wereldbank zette. Waarom zou zoiets niet voor Herfkens gelden, die altijd hamert op de bestrijding van corruptie in ontwikkelingslanden?’

WantrouwenHerfkens hield zich bezig met Make poverty history. Dat is intussen wel geregeld: Herfkens lijdt niet aan armoede.

Dit zijn precies de redenen waarom sommige intellectuelen de VN wantrouwen. We moeten dit niet alleen de PvdA of een persoon kwalijk nemen. We moeten het de VN als geheel kwalijk nemen.

De VN worden overheerst door een tot corruptie geneigde cultuur. Zelfs de familie van de Secretaris-Generaal mocht graaien. De zoon van Kofi Anan maakte ten tijde van Saddam Hussein misbruik van het programma olie voor de voedsel om zijn eigen portemonnee te vullen.
SchapenEr zijn zoveel voorbeelden te noemen. We moeten niet als schapen achter de VN-ambtenaren aanlopen. De Verenigde Naties moeten worden hervormd. Ook de PvdA moet aanvaarden dat ze aan een morele en culturele omwenteling toe zijn.

Ten slotte vraag ik me af waarom er twee instanties moeten zijn, die ten strijde trekken tegen de mondiale armoede: de UNDP en het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Zou het niet redelijk zijn als wij zelf zonder de UNDP de armoede gaan bestrijden? Dan betalen we tenminste niet meer aan de internationale graaiers en zijn onze ambtenaren beter controleerbaar.

De VN, de Derde-Wereld-graaiers en Europees links kunnen nu functioneren zonder een vorm van democratische controle.

De Amerikaanse neoconservatieven hadden gelijk toen ze beweerden dat zonder al te veel problemen een aantal verdiepingen van het VN-gebouw kan worden opgeheven.

No comments: