Saturday, January 12, 2008

Positie Herfkens bij VN in gevaar

Positie Herfkens bij VN in gevaar

New York, 12 jan. De positie van Eveline Herfkens, een van Nederlands hoogste diplomaten bij de Verenigde Naties, is in het geding. Na haar eerst te hebben gesteund, neemt de VN alsnog afstand van de in opspraak geraakte werknemer.

Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens heeft VN-gedragsregels overtreden, waarop normaal gesproken ontslag staat. Voor Herfkens kan dit betekenen dat de verlenging van haar contract, waarover zij onderhandelde met VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, niet doorgaat. „Het is nu kennelijk meer een probleem dan eerst.

Ik snap ook wel dat het voor UNDP geen prioriteit heeft mij te beschermen”, zegt Herfkens vanaf een Amerikaans vakantieadres.

Volgens een ingewijde bij de VN in New York heeft nader onderzoek uitgewezen dat Herfkens in 2006 en 2007 vijf maanden lang in overtreding was door een aanvraag in te dienen voor een permanente verblijfsvergunning voor de VS, een greencard. De VN staan die aanvragen niet toe, om misbruik te voorkomen door internationale diplomaten die in de VS willen blijven.
Herfkens zegt ontslag te hebben genomen zodra zij haar fout inzag. „Ik dacht, o mijn god, ik doe iets wat niet mag.” Zowel zij als UNDP benadrukt dat zij „niet bewust” tegen de regels is ingegaan.

Uit interne e-mails waarover deze krant beschikt blijkt dat UNDP het officiële standpunt over Herfkens gisteren heeft aangepast zonder hieraan ruchtbaarheid te geven. De steun aan Herfkens was eerst onvoorwaardelijk, maar is nu afhankelijk van de definitieve onderzoeksresultaten. Ook heeft UNDP Herfkens gisteren per e-mail meegedeeld dat „je gehoord zal worden, dus de interne onderzoekscommissie neemt vast contact met je op”.
Herfkens probeert inzicht te krijgen in de situatie waarin ze verkeert. „Ik ben nooit bezig geweest een papieren spoor aan te leggen om mijzelf in te dekken. Daarom is het goed als intern onderzoek duidelijkheid biedt.”

Deze week werd bekend dat de Nederlandse staat Herfkens drie jaar lang voor in totaal 280.000 dollar aan huurvergoeding gaf, bovenop het VN-salaris. Dat is in strijd met de VN-regels. Diplomaten mogen geen giften aannemen, overheden geen bijdrages geven.

1 comment:

Anonymous said...

Alles terug betalen wat te veel is ontvangen , daarna ontslaan !

A.Brongers
Alexandrie,
Egypt