Wednesday, January 9, 2008

Elsevier: Oud-minister Herfkens thuis na conflict bij VN


woensdag 9 januari 2008 19:53

Door een arbeidsconflict met de Verenigde Naties (VN) over haar exorbitante eisen zit voormalig PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens nu zonder inkomen en contract thuis.

Eveline Herfkens kreeg dit voorjaar nog vijf miljoen van Koenders voor Millenniumdoelen
Dat schrijft opinieblad Vrij Nederland deze week in een reconstructie. Herfkens trad in 2002 in dienst bij de VN, als een van de coördinatoren van de Millenniumdoelen die de armoede wereldwijd moesten terugdringen.


Omdat ze een permanente verblijfsvergunning voor Amerika wilde, vroeg ze om een aanpassing van haar contract naar een kortlopende verbintenis voor consultants. Maar Herfkens wilde er niet op achteruitgaan: ze wilde business class blijven vliegen en ook wilde ze haar oude titel, Executive Coordinator, niet opgeven. Die titel had ze persoonlijk van toenmalig VN-baas Kofi Annan gekregen, aldus Herfkens.

GedragscodeOok zou Herfkens de gedragscode voor VN-personeel, die bepaald dat zij geen vergoedingen van regeringen mogen aannemen, hebben geschonden: de voormalige PvdA-bewindsvrouw kreeg drie jaar lang 7.000 dollar per maand van het ministerie van Buitenlandse Zaken als vergoeding voor haar woonlasten.

In een reactie tegen Vrij Nederland zegt Herfkens dat het verhuisgeld 'standaardbeleid' is: zonder subsidie van Buitenlandse Zaken is het volgens haar 'onmogelijk in Manhattan enigszins representatief te wonen van een VN-salaris'. Bij de VN verdiende Herfkens 18.000 dollar (ongeveer 12.270 euro) bruto per maand.

MiljoenenDat haar vierjarige contract niet simpelweg werd beëindigd, zou volgens Vrij Nederland mogelijk te maken hebben met de miljoenen die Herfkens uit vooral Nederland - een van de grootste donateurs op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking - weet binnen te halen.

Partijgenoot Bert Koenders zou haar dit jaar nog vijf miljoen euro hebben gegeven - ondanks twijfels bij Ontwikkelingssamenwerking of die miljoenen niet beter rechtstreeks naar ontwikkelingslanden konden gaan.

CorruptieEen anonieme ambtenaar op het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking heeft geen goed woord over voor de handelwijze van Herfkens: 'Als Rwanda zoiets doet, schreeuwen we corruptie. Ook bij iemand als Wolfowitz vinden we iedere misstap schandalig en hypocriet, omdat juist hij corruptie boven aan de agenda van de Wereldbank zette.'

In 1999 besloot juist toenmalig minister Herfkens dat de Nederlandse ontwikkelingshulp alleen zou gaan naar landen waar sprake is van 'goed bestuur'.

No comments: