Friday, January 11, 2008

Kamervragen over affaire-Herfkens

Kamervragen over affaire-Herfkens
Van onze verslaggever Douwe Douwesgepubliceerd op 11 januari 2008 02:51, bijgewerkt op 02:51
den haag - De Tweede Kamer wil opheldering over de huurvergoeding buiten de VN-regels die Eveline Herfkens van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving toen zij werkte voor de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties. Arend Jan Boekestijn (VVD) wil de onderste steen boven hebben naar aanleiding van berichtgeving in Vrij Nederland over de toelage aan de voormalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking .
Naast informatie over de huurvergoeding van 280 duizend euro die Herfkens in ruim drie jaar ontving, willen de liberalen alles weten over de eisen die Herfkens volgens VN aan haar werkgever stelde. Zo zou zij hebben geëist enkel businessclass te mogen vliegen, en zou zij aanspraak hebben gemaakt op een pas die in de VN-organisatie statusverhogend werkt. ‘Dit bedoelden we dus toen we Koenders voorhielden dat het niet zo kan zijn, dat een zelfbenoemde kaste van ontwikkelingswerkers businessclass de wereld rondvliegt, terwijl onze soldaten in Uruzgan hun eigen materieel moeten opeten’, zegt Kamerlid Han ten Broeke namens de afwezige Boekestijn.
Ook de SP is wantrouwend. ‘Wij zijn al tegen het automatisme van dit soort benoemingen van oud-bewindspersonen bij internationale organisaties’, zegt Kamerlid Harry van Bommel. ‘Als er dan ook nog eens extra faciliteiten worden geregeld, is er iets aan de hand. Als de betaling inderdaad in strijd met de VN-regels blijkt, moet er worden terugbetaald.’
Herfkens werd in 2002 coördinator van de Millenniumdoelen, een project van de VN om in 2010 grote vooruitgang te boeken met de armoedebestrijding en de aanpak van ongeletterdheid.

No comments: