Friday, May 30, 2008

Defensie betaalde kolonels bij VN illegaal


(Novum) - Het ministerie van Defensie heeft een salarisaanvulling voor twee Nederlandse kolonels werkzaam bij de Verenigde Naties stopgezet. Aanleiding is de affaire-Herfkens, waaruit naar voren kwam dat VN-medewerkers niet door derde partijen betaald mogen worden. Dat meldt een woordvoerder van Defensie vrijdag.

De kolonels zijn tijdelijk uit dienst bij Defensie en werken op het VN-hoofdkantoor in New York, als stafmedewerkers van secretaris-generaal Ban Ki-moon. Tot voor kort ontvingen ze van Defensie maandelijks elk enkele honderden euro's aanvullend op hun VN-salaris. Defensie gaf dat extraatje omdat de salarissen bij andere internationale organisaties als de NAVO hoger liggen. "We wilden dat gelijktrekken."

Defensie erkent de regels van de VN te hebben overtreden. Het ministerie heeft de vergoedingen ingetrokken, maar blijft ermee in zijn maag zitten. Defensie vreest dat Nederlanders wellicht in de toekomst niet meer voor een detachering bij de VN zullen kiezen als ze geen aanvulling krijgen op hun salaris. "Dan moet iemands keuze om bij de VN te gaan werken volledig gedragen worden door iemands motivatie. Mensen willen ook hun boterham kunnen betalen."

De twee kolonels hebben aangegeven ondanks hun verminderde inkomsten in New York te blijven. Wel voert Defensie nog gesprekken met beiden om eventueel op een andere manier compensatie te kunnen bieden. Of en hoe dit vorm gaat krijgen, kan de woordvoerder niet zeggen. Een optie is dat de twee worden gecompenseerd bij terugkomst, als ze weer in dienst van Defensie zijn, maar de woordvoerder weet niet of dit wettelijk mogelijk is.

Defensie sluit ook niet uit dat er voldoende officieren zullen zijn die genoegen nemen met een minder salaris en toch bij de VN gaan werken. De woordvoerder noemt het van belang dat Nederlanders werkzaam zijn bij de VN. Hij wijst op de verantwoordelijkheid als lidstaat en op de mogelijkheid invloed uit te oefenen.

Hoewel Defensie dezelfde regels heeft overtreden als Buitenlandse Zaken in de zaak-Herfkens, ziet Defensie ook grote verschillen. Zo zijn de bedragen die de kolonels ontvingen 'van een andere orde' dan de gage van Herfkens. Ook ging het bij de kolonels niet om huurtoeslag maar om een aanvulling op het inkomen.

Herfkens ontving van het ministerie van Buitenlandse Zaken 280 duizend dollar huursubsidie. Uit onderzoek van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, waar Herfkens werkzaam was, bleek deze week dat Herfkens de regels had ontvangen en ondertekend. Buitenlandse Zaken krijgt in het rapport kritiek omdat het de huursubsidie verstrekte. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) liet dinsdag weten het geld alsnog te willen terugvorderen, eventueel via een rechtsgang. Herfkens heeft te kennen gegeven het geld niet terug te betalen.

No comments: