Wednesday, March 26, 2008

'Kamer is voorgelogen in kwestie-Herfkens'

dinsdag 25 maart 2008 21:13

De ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) hebben de Tweede Kamer tot twee keer toe onjuist geïnformeerd over de ruim 200.000 euro die oud-minister Eveline Herfkens (PvdA) ten onrechte heeft ontvangen.


Buitenlandse Zaken bood Herfkens de huursubsidie aan
Uit een interne notitie die de SP in bezit heeft blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het bedrag, door Herfkens gebruikt voor een royaal appartement in New York, wel degelijk zelf heeft aangeboden aan de Herfkens.

Koenders en Verhagen schreven in februari dit jaar dat behalve Herfkens, nog zeven andere Nederlanders een vergoeding hebben gekregen die in strijd was met de regels van de Verenigde Naties.

Onduidelijk
Maar omdat volgens Koenders en Verhagen niet duidelijk was of Herfkens om het geld had gevraagd, of dat het haar was aangeboden, kon het ten onrechte verschuldigde bedrag niet zomaar worden teruggevorderd.

Herfkens houdt vol dat het geld haar werd aangeboden en dat zij het te druk had om zich met de gedragsregels van de VN bezig te houden: 'Had ik dat dan moeten controleren? Wie zou ooit denken dat iets wat de Nederlandse regering doet, tegen de regels is? Nederland is zo'n on-ge-loof-lijk braaf land.'

In de notitie staat dat 'gelet op de hoogte van het inkomen en de kosten van het levensonderhoud' in New York, het 'duidelijk zal zijn dat de huurkosten niet uit het VN-salaris' kunnen worden betaald. Daarom wordt voorgesteld Herfkens een vergoeding te geven.

Terugbetalen
De SP en de VVD vinden dat Verhagen de Tweede Kamer hiermee twee keer onjuist heeft geïnformeerd. 'Dat is een politieke doodzonde,' stellen beide partijen in actualiteitenprogramma EenVandaag.

De SP en de VVD eisen opheldering van de minister. Ook moeten Herfkens en de andere Nederlanders het geld alsnog moeten terugbetalen.

Lees ook de weblogs Eveline Herfkens, wat een bespottelijk wezen van Liesbeth Wytzes en De Derde-Wereld-graaiers van de PvdA en de VN van Afshin Ellian

Door Robbert de Witt

No comments: