Monday, March 10, 2008

Het contract van Eveline Herfkens

01-03-2008
Door Freke Vuijst

UNDP, de VN-organisatie waar Herfkens de campagne voor de millenniumdoelstellingen leidt, plaatste vorige week Herfkens’ contract op zijn website, omdat er ‘berichten in de pers circuleren dat Herfkens een jaarsalaris van $ 225,000 ontving.’ Dit is niet juist, schrijft UNDP. Vrij Nederland noemde dit bruto bedrag in ons eerste artikel over de affaire. Zat VN ernaast? Wij baseerden ons op de pensioen calculatie voor een Assistant Secretary General, de positie die Herfkens innam.

Hoewel op zich correct, geeft het geen juist beeld van het netto salaris dat Herfkens ontving. Waarvoor onze excuses. Volgens UNDP kreeg Herfkens netto $ 134,331 per jaar. Onderdeel van dit netto salaris is een ‘post adjustment’. Wie in een ‘dure’ stad voor de Verenigde Naties werkt, ontvangt meer geld (voor New York is de ‘post adjustment ongeveer 63%). Het netto salaris is belastingvrij. Over de huurvergoeding die Herfkens van de Nederlandse overheid ontving heeft Herfkens ook geen belasting betaald. Buitenlandse Zaken maakte de huur direct over aan de eigenaar van het appartement.

Lezers vroegen ons of Herfkens ook een huursubsidie ontving van UNDP. Een stafmedewerker van de Verenigde Naties kan een dergelijke vergoeding aanvragen. Wij stelden die vraag aan UNDP. Het antwoord is: nee.

Op 1 november 2006 kreeg Herfkens een nieuw contract. Nu met een netto jaarsalaris van $ 144,968. Ook in dit contract is een ‘post adjustment’ onderdeel van het salaris. Herfkens was inmiddels naar Maryland verhuisd en de ‘post adjustment’ is nu voor Washington DC (45.7%).
UNDP heeft inderdaad een klein PR-kantoortje in Washington. Maar daar werkte Herfkens niet. Ze werkte thuis, hoewel ze een managers-salaris ontving en slechts enkele malen per jaar op het kantoor in New York verscheen.

Aan UNDP de vraag gesteld of het vaker voorkomt dat een stafmedewerker met Herfkens’ positie en salaris, thuis werkt. ‘There are work/life arrangements in UNDP where senior staff may work from home,’ schrijft UNDP ons. Medewerkers van UNDP vertellen Vrij Nederland echter dat een stafmedewerker af en toe vanuit huis mag werken. Maar niemand had ooit gehoord van een stafmedewerker die al haar werk vanuit huis doet.

Volgens het contract kreeg Herfkens ook een ‘mobility/hardship allowance’, een vergoeding die een stafmedewerker ontvangt als hij of zij van het ene ‘duty station’ (New York) naar het andere ‘duty station’ (Washington, waar Herfkens dus nooit komt) wordt overgeplaatst. De Nederlandse overheid heeft de verhuiskosten voor Herfkens van New York naar Maryland betaald. Die vergoeding ontving ze dus dubbel.

Als gevolg van haar aanvraag van een Green Card werd Herfkens’ contract opgezegd. Sindsdien ontvangt ze een $ 750,- per dag. Dit is niet belastingvrij en er is geen ‘post adjustment.’ UNDP betaalt deze hoge dagprijs normaliter alleen aan consultants die hooguit een maand voor UNDP werken. Dat Herfkens al maanden lang deze dagprijs ontvangt, is zeer ongebruikelijk.

De openbaarmaking van Herfkens’ salaris is lovenswaardig. Het beantwoordt echter niet de vraag waarom Herfkens met een manager-salaris thuis mocht werken, of waarom ze een duur consultant-contract heeft.

Voor de goede orde: de bedragen die UNDP noemt, zijn vervolgens aangepast omdat Herfkens niet full-time werkt.

Op de vraag van Vrij Nederland aan Buitenlandse Zaken over het diplomatieke paspoort van Herfkens, antwoordde BZ dat Herfkens haar pas zo spoedig mogelijk zal inleveren.

No comments: