Thursday, March 27, 2008

Herfkens mag geld vooralsnog houden

Het kabinet kan de ruim tweehonderdduizend euro die oud-minister Eveline Herfkens (PvdA) onterecht heeft ontvangen als werknemer van de Verenigde Naties in New York, vooralsnog niet terugvorderen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) is dat juridisch onmogelijk.

Herfkens hoeft huursubsidie niet terug te betalen 'Kabinet loog over Herfkens' Herfkens 'te druk' voor VN-regels Geen huis voor Herfkens?

Een rechtszaak heeft alleen kans van slagen als een lopend onderzoek van de VN uitwijst dat Herfkens wist dat ze de huursubsidie niet mocht aannemen, zei Verhagen donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer over de zaak. Hij heeft Herfkens wel gevraagd het geld uit vrije wil terug te betalen, maar wilde niet zeggen hoe zij daarop heeft gereageerd.

De oppositie vindt dat Herfkens, van 1998 tot 2002 minister voor Ontwikkelingssamenwerking, het bedrag van ruim tweehonderdduizend euro hoe dan ook moet terugbetalen. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn het met Verhagen eens dat dat alleen kan als wordt bewezen dat Herfkens wist dat zij het geld niet mocht aannemen.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya stelde dat Herfkens van de regels op de hoogte had moeten zijn. "We hebben het over een oud-minister, niet over een of andere mevrouw die net de arbeidsmarkt op komt."

Verhagen bekende tijdens het debat dat de ambtenaren op zijn ministerie niet bekend waren met de VN-regel dat VN-personeel geen geld van derden mag aannemen, dus ook niet van hun land van herkomst. VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn noemde dat 'ongelooflijk incompetent'.

Verhagen bleef erbij dat niet meer is vast te stellen of Herfkens zelf om de huursubsidie heeft gevraagd of dat het ministerie die haar heeft aangeboden. "Ik kan nu wel naar de rechter stappen en zeggen: kom op met dat geld, maar dat heeft weinig kans van slagen zolang niet duidelijk is of Herkens van de regels wist en of ze zelf om de vergoeding heeft gevraagd."

De openstaande vragen worden mogelijk beantwoord door het onderzoek dat is ingesteld door Herfkens' werkgever, het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. Een dezer dagen moet het klaar zijn, maar daarna moeten de juridische afdeling van de UNDP en de directeur van de organisatie er nog hun licht over laten schijnen. Hoe lang dat duurt, kon Verhagen niet zeggen.

Herfkens heeft eerder gezegd dat zij de huursubsidie nodig had omdat ze op loopafstand van het VN-kantoor wilde wonen, in een appartement van minstens honderd vierkante meter. Dat daar in Nederland ophef over ontstond, noemde ze 'ontstellend provinciaal'. Diverse prominente PvdA'ers, onder wie partijleider Wouter Bos, lieten Herfkens daarna vallen.

6 comments:

hein2 said...

de andere kant van het verhaal is dat er hier in nederland ook een snuggere figuur zit die dat geld heeft goedgekeurd.
Die had ook moeten weten dat dat niet mocht.
Zie het nu maar eens terug te krijgen, ik gelof nooit dat het geld terug komt, maar in de doofpot verdwijnt

Dutch concerned resident said...

She should pay back the money but also be sentenced to jail!
If I would steal money from the Government (for example: when I would do my yearly taxes and lie about my income) they won’t say; pay it back and then I will be fine. They also would try to get me sentenced!

Anonymous said...

Een inwoner van NL kreeg 1 miljoen euro terug van de belastingdienst. Dit bleek niet terecht en de belastingdienst wilde het geld terug. Er kwam een rechtzaak en de inwoner kon het geld behouden en in zijn zak steken. Narderhand is waarschijnlijk de wetgeving aangepast. Zo absurd is het in ons land. Dan zeg ik dat Herfkens dat geld ook kan behouden. Die 1 miljoen euro is net zo goed ons belastinggeld !

Anonymous said...

Ach, we zijn het toch zo langzamerhand wel gewend. In het begin wordt er veel ophef over gemaakt en per week wordt het afgezwakt. Inderdaad, over een kwartaal hoor je er niets meer over en zijn de belanghebbenden weer uiterst tevreden dat ook deze zaak uiteindelijk de overvolle doofpot weer heeft gehaald. Geweldig........

Joop Kaashoek said...

Ach, de PVDA is goed in het opmaken van gemeenschapsgeld, dit is daar weer een voorbeeld van, en het zal niet het laatste zijn.

Anonymous said...

De ministeries smijten met belastinggeld naar politieke vriendjes, dit is maar het topje van de ijsberg. Miljoenen Euro kunnen niet verantwoord worden bij de rekenkamer. De 2eKamer doet er niets aan bij verantwoordingsdag.
Of wordt met een smoes het riet in gestuurd. De politieke elite van NL schoffeerd belastingbetalers onophoudelijk met knettergekke miljoenen uitgaven waar het NL volk niets aan heeft maar wel kan bijdragen aan een smooth lopende carriere van het slimme bewindspersoon. maw ze zitten er vooral voorzich zelf.