Thursday, March 27, 2008

'Gebrek morel besef Herfkens'

De Tweede kamer is laaiend dat oud PvdA-minister Eveline Herfkens ten onrechte een kwart miljoen Nederlandse huursubsidie in haar zak heeft gestoken toen ze bij de VN in New York werkte.

Tijdens een debat over de kwestie in de Tweede kamer zei VVD'er Arend Jan Boekesteijn dat de ex-minister 'een gebrek aan moreel besef heeft'. De PVV spreekt van 'zakkenvullen' door de voormalig PvdA-bewindsvrouw.

Herfkens weigert vooralsnog de huursubsdie terug te storten. Ze kreeg het geld van het ministerie van buitenlandse zaken als tegemoetkoming voor haar huisvesting als werknemer van de Verenigde Naties in New York.

De PvdA'er wilde op loopafstand van de VN (een hele dure buurt) en op stand 'ik ga niet tegen een blinde muur aankijken', wonen. In een paar jaar tijd maakte het ministerie een kwart miljoen euro 'huursubsidie' over.

Het kabinet heeft Herfkens gevraagd het ten onrechte betaalde geld terug te geven, zo zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Juridisch ligt dat heel moeilijk, stelt het kabinet. Tegen Elsevier zei Herfkens dat ze 'geen tijd' had om de regels over wel of niet accepteren van huursubdie te lezen. Ironisch genoeg zet de PvdA'ster zich bij de VN in voor 'armoedebestrijding'. Het is bij de VN uitdrukkelijk verboden giften van regeringen aan te nemen.

Van cruciaal belang voor een succesvolle terugvordering is volgens Verhagen te weten of Herfkens bewust de regels overtrad en wie het initiatief heeft genomen tot de huurvergoeding: Herfkens zelf of Buitenlandse Zaken.

No comments: