Tuesday, February 26, 2008

Melkert lobbyde voor Herfkens


di 26 feb 2008, 14:46 0 reacties

AMSTERDAM - Ad Melkert blijkt achter de schermen PvdA-partijgenote Herfkens geholpen te hebben om onterecht gekregen huursubsidie van de VN niet terug te betalen.

Melkert, die tweede man is bij VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, heeft bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een zware lobby gevoerd voor Eveline Herfkens, zo meldt het Amerikaanse Inner City Press. Melkert overtuigde het ministerie ervan dat ze echt niets afwist van de VN-regels, zodat ze de onterecht verkregen huursubsidie niet hoefde terug te betalen.

Herfkens ontving drie jaar elke maand 7.000 dollar huursubsidie van de Nederlandse regering, bovenop haar VN-salaris van '18.000 dollar' per maand. Dat was in strijd met VN-regels waarin staat dat giften uit het moederland verboden zijn.

Melkert en twee andere hooggeplaatste UNDP-functionarissen zouden Buitenlandse Zaken ervan hebben overtuigd dat ze niets afwist van de regels, zodat zij de onterecht verkregen huursubsidie (in totaal bijna 200.000 euro) niet terug hoeft te betalen.

Inner City Press meldt dat Melkert regelmatig aanwezig was op borrels, feestjes en etentjes in het luxueuze en chique appartement van Herfkens, en zich dus allang had kunnen afvragen hoe Herfkens aan het geld kwam. Een woordvoerder ontkent overigens dat Melkert ooit bij Herfkens thuis is geweest, zo meldt Elsevier.

Onlangs is het arbeidscontract van Herfkens openbaar geworden. Daarin staat duidelijk dat ze de VN-regels onderschrijft. Onder het contract staat haar handtekening, aldus Elsevier.

No comments: