Tuesday, February 19, 2008

Bert Koenders...de gulle gever ..


Nadat de voorzitter van de Afrikaanse Unie, John Kufuor, zijn pogingen had gestaakt om te bemiddelen in de Keniaanse crisis, nam de voormalige secretaris van de Verenigde Naties, Kofi Annan die rol op zich. Nobel streven. Nobele strevens kosten duiten. Annan en zijn gevolg slapen nu eenmaal niet in derderangs hotels, er moet van hier naar daar gevlogen worden en het team van Annan heeft ook slaapplaatsen nodig. Ook de broodnodige beveiliging is niet gratis.

Annan is gevraagd door de Afrikaanse Unie. Het lijkt me voor de hand liggen dat deze organisatie dan ook opdraait voor de kosten. Armlastig is de Afrikaanse Unie niet. Toch stond onze minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, meteen met de geldbuidel klaar en geeft Annan en zijn gevolg even 150.000 Euro voor de te maken kosten. Mooi. Niet over zeuren. Of wel?

Koenders speelt graag voor Sinterklaas. Subsidietje hier, subsidietje daar. Maakt zich niet erg druk over de 250.000 Eurootjes die onze Evelien onrechtmatig toucheerde voor haar stulpje in The States. Gaf een bak met geld uit aan het mislukte akkoord van Schokland, waar alleen zijn partijvriendjes, waaronder Lennart Booij, beter van werden. Doet graag een greep in de staatskas als Paul Rosenmüller op de publieke zender geld nodig heeft voor zijn gekleurde programma's.

Ik heb geen glazen bol. Zou er ook niet in kunnen kijken, maar er bekruipt me een gevoel dat Bertje bezig is om een baan buiten Nederland veilig te stellen voor de periode ná zijn ministersschap. Past mooi in het rijtje van Pronk, Herfkens, en Melkert. Die hebben ook alledrie smetjes op hun wereldverbetersideaalblazoen. En allen prominten PvdA'ers. Kan geen toeval zijn.

En waarom springt de Europese Unie niet bij in de kosten die Annan moet maken. Waarom moet Nederland weer het braafste gulle gevertje zijn?

No comments: