Tuesday, February 19, 2008

Biljoenen voor feest president Mugabe

Biljoenen voor feest president Mugabe

HARARE - Zimbabwe is nagenoeg failliet, maar voor de 84ste verjaardag van president Robert Mugabe wordt niet op een eurootje gekeken. De festiviteiten zijn dit jaar gebudgetteerd op 3 biljoen Zimbabwaanse dollar, een bedrag dat uit publieke middelen moet worden opgebracht, aldus The Zimbabwe Times.


Volgens de officiële koers, in een land met een hyperinflatie, komt het bedrag overeen met 6,78 miljoen euro, maar op de reëlere zwarte markt is 3 triljard dollar op dit moment zo'n 366.000 euro waard. Vorig jaar bedroeg het budget (omgerekend naar de zwartemarktkoers van destijds) nog zo'n 50.000 euro. Critici in Zimbabwe en Zuid-Afrika spraken al hun afkeuring uit over het publieke geld dat wordt gespendeerd in een land waar een kwart van de bevolking dagelijks honger lijdt.

De verjaardag van de president - geboren op 21 februari 1924 - geldt in Zimbabwe als een nationale feestdag. Het feest wordt elk jaar in een andere stad gevierd. Dit jaar valt de eer te beurt aan het stoffige plaatsje Beitbridge, op de grens met Zuid-Afrika.

No comments: