Tuesday, April 1, 2008

'Herfkens moet geld teruggeven'

di 01 apr 2008, 05:00
door Job Slok

DEN HAAG - Oud-PvdA-minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) lijkt haar huurvergoeding alsnog te moeten terugbetalen nu blijkt dat de Verenigde Naties haar officieel hebben laten weten dat ze geen aanvullende betalingen mocht aannemen.

Dat blijkt uit documenten die De Telegraaf in bezit heeft. Terugvordering van het kwart miljoen dollar aan huurvergoeding die Herfkens van Buitenlandse Zaken voor een appartement in New York ontving, zou hierdoor weer een reële optie zijn. In een intern stafbulletin van 1 november 2002, dat aan alle VN-beambten is gestuurd, staat dat extraatjes van andere overheden of andere bronnen verboden zijn.

Rechtszaak

Dit is opmerkelijk, omdat het kabinet tot nu toe heeft volgehouden dat het onduidelijk is of ze dat had moeten weten. Zolang daarover onduidelijkheid bestaat zou een rechtszaak om het geld terug te vorderen vrijwel kansloos zijn, zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vorige week nog.

VVD-Tweede Kamerlid Boekestijn zet na lezing van het stafbulletin grote vraagtekens bij dat advies. Hij vindt dat Verhagen alsnog naar de rechter moet om het geld terug te vorderen. Ook Sweder van Wijnbergen, oud-collega van Herfkens bij de Wereldbank, vindt het onzin dat Herfkens niet had hoeven weten van het verbod. "Wanneer is voor het laatst een bankrover vrijgesproken omdat hij het wetboek van strafrecht niet kende?" De topeconoom vervolgt. "Toen ze bij de Wereldbank werkte, had ze ook al een obsessie voor luxe appartementen. Ze is toen beziggeweest om een appartement in het prestigieuze Watergate-complex te krijgen en heeft zelfs de premier gevraagd om een aanbevelingsbrief voor de huurdersvereniging te schrijven".

Herfkens, die in de periode 2002-2007 zes- tot zevenduizend dollar huursteun per maand kreeg, zwijgt als het graf.

No comments: