Tuesday, June 3, 2008

Herfkens legt probleem Verhagen bloot

De kwestie rond Eveline Herkens is, om de woorden van PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos te parafraseren, niet alleen schadelijk voor haar, maar ook voor collega Maxime Verhagen.

De hele discussie rond ten onrechte verstrekte huursubsidies aan de voormalige minister heeft vooral duidelijk gemaakt dat de minister van Buitenlandse Zaken een probleem heeft binnen zijn eigen departement.

Merkwaardig genoeg zijn nu alle pijlen gericht op oud-minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking. Zij heeft in vier jaar tijd ten onrechte 280.000 dollar aan huursubsidie opgestreken. Maar tegelijkertijd treft ook de ambtenaren van Verhagen blaam.

Die hadden zelf de regeltjes moeten kennen en nooit zomaar de portemonnee mogen trekken voor Herfkens.

Deze week laaide de kwestie weer op door een rapport van de VN-organisatie UNDP, waar Herfkens in dienst is om de armoede in de wereld te bestrijden. De juridische dienst van deze ontwikkelingsorganisatie kwam na maandenlang onderzoek tot het salomonsoordeel dat de schuld voor de ten onrechte verstrekte huursubsidie niet alleen ligt bij Herfkens, maar ook bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de VN zelf.

De Tweede Kamer was er als de kippen bij om daarop het hele bedrag terug te eisen. Zelfs regeringspartijen CDA en PvdA willen nu dat de Nederlandse regering het geld terugvordert van Herfkens. De oud-politica had de regels weliswaar beter moeten bestuderen, zegt het rapport, maar er is geen reden te twijfelen dat ze te goeder trouw heeft gehandeld.

Voor de VVD was het rapport niet nodig. Woordvoerder Boekestijn riep, nog voor alle feiten te kennen, dat Herfkens het geld hoe dan ook moet terugbetalen. Omdat Boekestijn net als minister Verhagen zelf ook twijfelt of de zaak voor de rechter wel standhoudt, vindt de VVD'er een schikking ook goed. Zelf gaf Herfkens deze week toe dat ze slordig was geweest bij haar aanstelling bij VN-organisatie UNDP. Ze had de regels beter moeten lezen, dan had ze kunnen zien dat ze naast haar salaris van de VN geen geld van anderen had mogen aannemen. Van iemand die voor de Wereldbank heeft gewerkt en daarna minister van Ontwikkelingssamenwerking is geweest, mag je beter verwachten. Herfkens komt welsiwaar arrogant en ijdel over, maar van echt graaien kan men haar moeilijk beschuldigen

Minister Verhagen is bij zijn aantreden in 2007 niets verteld van mogelijk verkeerd verstrekte subsidies aan Nederlanders in vreemde dienst. Dat kan hij zichzelf niet verwijten, maar zijn ambtenaren die veel personeelsdossiers niet op orde hadden. Toch blijft Verhagen verantwoordelijk. Hoe het nu verder moet met die andere ambtenaren die geld hebben ontvangen van de Nederlandse regering terwijl ze in dienst waren van de Verenigde Naties, is onduidelijk. Verhagen moet snel zaken op orde stellen om problemen in de toekomst te voorkomen.

No comments: