Monday, June 9, 2008

'Verhagen gaat te ver in Herfkens-zaak'

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4185207/_Kritiek_Wijffels_op_Verhagen__.html?p=7,1

AMSTERDAM - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat wel erg ver met zijn voornemen om geld terug te eisen van oud-minister Eveline Herfkens. Dit zei de Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank, Herman Wijffels, zondag in het tv-programma Buitenhof over het conflict met Herfkens over vergoedingen die het ministerie van Buitenlandse Zaken haar verstrekte voor huisvesting in de Verenigde Staten.

„Ik snap het wel, maar ik vind dat ver gaan”, stelde Wijffels over de houding van Verhagen. Volgens de CDA-prominent zijn er veel meer buitenlandse diplomaten in de VS die financiële voordelen genieten. Zo zouden diplomaten soms gratis huisvesting krijgen omdat zij wonen in huizen die eigendom van een land zijn. Wijffels, zelf in Washington werkzaam, verklaarde geen vergoedingen te ontvangen voor huisvesting.

Herfkens ontving als medewerkster van de VN-organisatie UNDP jarenlang van het ministerie van Buitenlandse Zaken een vergoeding voor de huur van haar woning in New York. Het ging omgerekend om ongeveer 190.000 euro. Volgens de regels van de Verenigde Naties mag dat niet. Minister Verhagen wil het geld nu terugeisen, desnoods via de rechter. Volgens Herfkens waren de vergoedingen niet onrechtmatig in de zin van het toen geldende Nederlandse beleid.

No comments: