Friday, October 7, 2011

UNDP Scandal: 'Herfkens moet huurvergoeding terugbetalen'

De Verenigde Naties (VN) hebben oud-minister Eveline Herfkens tot drie keer toe officieel laten weten dat ze geen aanvullende betalingen mocht aannemen.

Herfkens wist wel degelijk dat zij geen huurvergoeding mocht aannemenHerfkens wist wel degelijk dat zij geen huurvergoeding mocht aannemen

Dat blijkt uit documenten die De Telegraaf in bezit heeft.

Evenals andere VN-beambten kreeg Herfkens in november 2002 een stafbulletin waarin staat dat extraatjes van andere overheden of andere bronnen verboden zijn.

Terugbetalen
Waarschijnlijk zal de oud-PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking de kwart miljoen dollar huurvergoeding die zij voor een appartement in New York ontving daarom alsnog moeten terugbetalen.

Het kabinet heeft tot nu toe steeds gezegd dat het onduidelijk is of Herfkens had moeten weten dat zij geen vergoedingen van het het ministerie van Buitenlandse Zaken mocht aannemen.

Rechtszaak
Een rechtszaak om het geld terug te vorderen zou daarom vrijwel kansloos zijn, zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vorige week nog.

Tweede-Kamerlid Arend Jan Boekestijn (VVD) vindt dat het Herfkens aan 'moreel besef ontbreekt'. Verhagen zou alsnog naar de rechter moeten om het geld terug te vorderen.

Bekijk ook: Wynia's Week/ Zaak Herfkens stinkt nog meer dan gedacht

Door Brenda Peeters

Naar de homepage

Aanbevelingsbrief

Sweder van Wijnbergen, oud-collega van Herfkens bij de Wereldbank, vindt het onzin dat Herfkens niet had hoeven weten van het verbod. 'Wanneer is voor het laatst een bankrover vrijgesproken omdat hij het wetboek van strafrecht niet kende?'

'Ze had toen ook al een obsessie voor luxe appartementen. Ze is bezig geweest om een appartement in het prestigieuze Watergate-complex te krijgen en heeft zelfs de premier gevraagd om een aanbevelingsbrief voor de huurdersvereniging te schrijven'.

No comments: