Tuesday, July 1, 2008

'Verjaring dreigt voor claim Eveline Herfkens'

BERGEN OP ZOOM - De Nederlandse staat loopt elke maand 6000 dollar mis omdat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken de onterecht verkregen huursubidie van oud-minister Eveline Herfkens nog niet heeft teruggevorderd.

Een geldvordering kent namelijk een verjaringstermijn van vijf jaar. Dat zegt advocaat Roger van Dijk uit Bergen op Zoom, die zich in de affaire Herfkens heeft vastgebeten. Herfkens heeft als medewerker van de VN jarenlang 6000 tot 7000 dollar huursubsidie van de Nederlandse overheid gekregen voor haar woning in New York. Eerder dit jaar bleek dat die bijdrage van in totaal 280.000 dollar tegen de regels van de VN was. Minister Verhagen heeft inmiddels besloten het geld terug te vorderen, desnoods via de rechter. Herfkens weigert het bedrag terug te betalen.

Volgens Van Dijk dreigt de claim nu te verjaren. "De eerste betaling heeft eind 2002 plaatsgevonden. Na vijf jaar zijn dergelijke bedragen volgens de wet niet meer terug te vorderen. Behalve als het ministerie een zogenoemde stuitingsbrief naar Herfkens stuurt, waarin wordt aangegeven dat de verjaringstermijn wordt 'gestuit'. Maar volgens mij is dat nog niet gebeurd. Ik denk dat de hele affaire om politieke redenen onder tafel wordt geveegd."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder gezegd ervan uit te gaan dat de affaire Herfkens onder het ambtenarenrecht valt, waarin een stuitingsbrief niet van toepassing is. Volgens Van Dijk is dat 'lariekoek'. "Herfkens was op dat moment helemaal geen ambtenaar van Buitenlandse Zaken." Het ministerie kon daar gisteren geen commentaar meer opgeven.

De Bergse advocaat bood eerder al aan Verhagen aan de claim op Herfkens voor 5000 euro over te nemen. De minister wees dat aanbod af.

No comments: