Sunday, August 31, 2008

Aanbod Herfkens gaat oppositie niet ver genoeg

Van onze verslaggever
gepubliceerd op 29 augustus 2008 02:45, bijgewerkt op 29 augustus 2008 16:09

DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met de voorlopige afwikkeling van de zaak-Herfkens. De bereidheid van ex-minister Eveline Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) om een jaar lang voor een symbolisch bedrag van 1 dollar voor de Verenigde Naties te werken, gaat de VVD en de SP niet ver genoeg. CDA en PvdA zijn wel tevreden over het ‘gebaar’ van de voormalige bewindsvrouw.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) deelde de Kamer donderdag mee dat hij het aanbod van Herfkens accepteert. Eerder had hij haar gevraagd vrijwillig het bedrag terug te betalen dat ze als VN-medewerker in New York vanuit Nederland ontving, als ‘huursubsidie’ in de periode 2002-2006. Dat gebeurde in strijd met VN-regels.

Herfkens zei ‘blij en opgelucht’ te zijn dat Verhagen de zaak als afgedaan bestempelt. ‘De minister geeft ruiterlijk toe dat ik niet verwijtbaar heb gehandeld’, zo liet ze vanuit de Verenigde Staten weten. Haar devies is: ‘zand erover en aan de slag’. Herfkens heeft in de VN de speciale taak om wereldwijd aandacht te vragen voor de bestrijding van armoede. In zijn brief aan de Kamer prijst Verhagen haar inspanningen.

VVD-Kamerlid Boekestijn noemt het schandalig dat de minister niet naar de rechter stapt: ‘Herfkens geeft bij de VN één jaarsalaris van 120.000 dollar op, terwijl ze voor 280.000 dollar in het krijt staat. Iedere Nederlander die ten onrechte subsidie ontvangt, moet elke cent, zelfs met rente, terugbetalen’. Volgens SP’er Irrgang maakt Verhagen wel degelijk kans in een rechtszaak: ‘Herfkens’ bereidheid om gratis voor de VN te werken, is een indirecte schuldbekentenis’.

No comments: