Thursday, March 26, 2009

'Melkert grijpt naast topfunctie'

NEW YORK -  Ad Melkert grijpt naast de functie van topman van de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties.Ondanks grote diplomatieke druk van Nederlandse zijde heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon gekozen voor de Nieuw-Zeelandse oud-premier Helen Clark.

Die wordt daarmee de eerste vrouw die op deze hoge VN-functie. Het afwijzen van Melkert als eerste man is een bittere pil voor ons land dat al sinds jaar en dag een van de grootste donoren is van de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties. Om die reden dacht Nederland dan ook grote kans te maken. Vooral daar uit diplomatiek verkeer tussen de belangrijkste landen zoals de Verenigde Staten bleek dat geen enkel land tegen Melkert was.

De uiteindelijke beslissing is echter aan Ban Ki Moon en die had kennelijk behoefte aan een vrouw op deze hoge functie, die tot de hoogste in de internationale gemeenschap behoort.

Ook Melkert heeft de afgelopen maanden uitgebreid bij de verschillende landen gepleit voor zijn zaak. Zo zeer zelfs dat hij op volgens bronnen binnen de UNDP op enig moment is teruggefloten door de secretaris-generaal. Die vond het geen pas hebben dat een kandidaat, die al in functie is bij de UNDP, openlijk voor zichzelf solliciteert. Melkert, die volgens wel ingelichte bronnen, zeer teleurgesteld is, is tweede man bij de UNDP. Een baan die hij tot grote tevredenheid van de internationale gemeenschap vervult. Hij hervormde de organisatie in New York. Toen hij twee jaar geleden onder vuur kwam te liggen om vermeende betrokknheid bij gesjoemel met harde valuta in Noord Korea, slaagde hij door behendig manoeuvreren zijn naam te zuiveren. De beschuldigingen kwamen uit de koker van neo-conservatieve krachten in de voormalige regering Bush. Zij zagen Melkert als de kwade genius achter het wippen van de Wereldbank-directeur Wolfowitz.

No comments: