Thursday, March 26, 2009

Melkert grijpt naast baan als topman UNDP

(Novum/AP) - Ad Melkert lijkt te worden gepasseerd als nieuwe topman van het UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties. Momenteel is Melkert de tweede man bij het UNDP, maar Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, geeft volgens Nieuw-Zeelandse media de voorkeur aan de voormalige premier van Nieuw-Zeeland Helen Clark als opvolger van de Turk Kemal Dervis.

Naar verwachting wordt Clark vrijdag benoemd. De VN wil nog niet bevestigen dat de keuze op haar is gevallen.

Melkert is sinds 1 maart 2006 de tweede man van het UNDP, dat zich in 166 landen inzet om armoede te bestrijden, mensenrechten te bevorderen en het milieu te beschermen. Daarvoor werkte hij bij de Wereldbank in Washington. Melkert was bij de verkiezingen van 2002 lijsttrekker van de PvdA, dat toen een dramatische verkiezingsnederlaag leed.

De Telegraaf meldt donderdag op basis van anonieme bronnen dat Nederland grote diplomatieke druk heeft uitgeoefend om Melkert de functie te laten krijgen. Melkert zou zeer teleurgesteld zijn dat hij naast de baan heeft gegrepen. Ban Ki-moon zou echter een vrouw aan het hoofd van het UNDP hebben willen hebben. Daarom was Clark, die eerder al haar interesse uitsprak in de functie, de voornaamste kandidaat.

No comments: