Thursday, January 29, 2009

'Stalinistische Melkert moet worden ontslagen'

ELSEVIER.NL

Ad Melkert, tweede man bij VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, voert een 'stalinistisch schrikbewind'. Hij beschadigt de reputatie van Nederland en zou moeten worden ontslagen.

Ad Melkert voert 'stalinistisch bewind'Ad Melkert voert 'stalinistisch bewind'

Dat zegt Artjon ‘Tony’ Shkurtaj, oud-leider van de UNDP-missie in Noord-Korea, in een interview met Vrij Nederland.

Kemal Dervis, de officiële leider van de UNDP, heeft zichzelf een ceremoniële rol toebedeeld, waardoor tweede man Melkert in feite de scepter zwaait. En dat doet hij op een weerzinwekkende manier, zegt Shkurtaj.

Doodsbang
Melkert voert 'een schrikbewind,' zegt Shkurtaj. 'Wie de partijlijn niet volgt, wordt eruit gegooid. De staf in New York is doodsbang nu ze hebben gezien wat er met mij is gebeurd.'

Shkurtaj zag in Pyongyang hoe miljoenen euro’s aan hulpgelden terechtkwamen bij het Noord-Koreaanse regime, zonder dat de UNDP wist hoe het geld werd besteed. In e-mails en memo’s waarschuwde Shkurtaj zijn meerderen, onder wie Melkert.

Geen reactie
Maar Shkurtaj kreeg geen enkele reactie. Toen stapte hij naar de toenmalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, die overigens vorige week in Nova ook al zei dat 'de incompetente Melkert wegmoet bij de VN'. Die eiste inzage in de interne accountantsverslagen van de UNDP-programma’s in Noord-Korea, maar in eerste instantie weigerde Melkert.

Pas na lang aandringen kregen de Amerikanen de papieren te zien, waarna het ‘cash-voor-Kim’-schandaal aan het licht kwam. Melkert, die een stortvloed van kritiek over zich heen kreeg, nam vervolgens wraak op Shkurtaj door zijn carrière kapot te maken.

'Gekken en terroristen'
Opeens werd Shkurtaj de toegang ontzegd tot het interne computersysteem van de UNDP en kreeg hij te horen dat zijn contract niet werd verlengd. Vervolgens kwam hij zelfs terecht op een speciale lijst van 'gekken en terroristen'. 'Ineens was ik een gevaarlijk iemand die de toegang tot het VN-gebouw werd ontzegd.'

De Amerikaanse kritiek op Melkert heeft niets te maken met de rol die hij speelde in de affaire rond voormalig Wereldbank-president Paul Wolfowitz, zegt Shkurtaj. 'In Nederland huilt hij uit dat hij door die gemene conservatieve regering-Bush wordt aangevallen. Persoonlijk haat ik Bush. [...] Ik heb niets met conservatieve republikeinen. En toch geef ik hen gelijk als ze pushen voor een open en transparante VN.'

No comments: