Thursday, January 29, 2009

Melkert kandidaat voor hogere positie bij de VN

Ad Melkert.   Foto Leo van Velzen

Gepubliceerd: 29 januari 2009 12:38 | Gewijzigd: 29 januari 2009 15:19

Door onze redacteur Juurd Eijsvoogel

Rotterdam, 29 jan. Met steun van de Nederlandse regering heeft Ad Melkert, nu tweede man bij de UNDP, zich kandidaat gesteld voor het leiderschap van deze ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties. Als onder-secretaris-generaal is de oud-PvdA-leider nu al de hoogste Nederlander bij de VN.

Melkert zou als topman van de UNDP een van de belangrijkste posities bij de Verenigde Naties bekleden onder de secretaris-generaal. De functie (de titel is ‘administrator’) komt vrij omdat de Turk Kemal Dervis begin deze maand zijn vertrek aankondigde. In een e-mail ten afscheid aan het personeel prees Dervis de leiderschapskwaliteiten van Melkert.

Of Melkert tegenkandidaten heeft, of nog krijgt voor de sollicitatietermijn zaterdag sluit, is niet bekend. Mogelijk hebben ook de VS en Noorwegen belangstelling. Nederland is een van de belangrijkste donoren van de UNDP.

Het is aan VN-chef Ban Ki-moon om een nieuwe topman voor de UNDP te selecteren. Dezer dagen zal premier Balkenende, die een aanbevelingsbrief voor Melkert schreef, Ban naar verwachting spreken op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Melkert verliet de Nederlandse politiek nadat zijn partij in 2002 zwaar had verloren bij de verkiezingen en hij het mikpunt was geworden van woede over de moord op Pim Fortuyn. Hij werd bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. In 2006 ging hij naar de UNDP in New York.

Melkert kwam zwaar onder vuur te liggen toen leden van de Amerikaanse missie bij de VN en neoconservatieven in het Congres hem verantwoordelijk hielden voor fouten die de UNDP heeft gemaakt in Noord-Korea. Maar een onderzoeksrapport leverde vorig jaar slechts milde kritiek op de UNDP, en Melkert kon blijven zitten. Nu er een nieuwe Amerikaanse regering is, hebben de laatste neoconservatieve tegenstanders van Melkert in de Amerikaanse VN-delegatie het veld geruimd.

No comments: