Thursday, January 29, 2009

Melkert in race om hoogste functie UNDP

DEN HAAG -  Ad Melkert is in de race voor de hoogste positie bij de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. De voormalige PvdA-leider en oud-minister heeft bij zijn kandidatuur de steun van de Nederlandse regering.

Ingewijden in politiek Den Haag bevestigden donderdag een bericht hierover in NRC Handelsblad. Melkert is sinds maart 2006 al tweede man bij de UNDP. Een jaar eerder had Melkert geprobeerd directeur te worden, maar toen kwam de leiding in handen van de Turk Kemal Dervis. Die gaat nu weg.

De UNDP is de grootste tak van de Verenigde Naties en houdt zich bezig met armoedebestrijding, democratisering en de bestrijding van hiv/aids. Nederland is de op een na grootste donor van de UNDP. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal de nieuwe topman binnenkort kiezen.

Het kabinet vindt Melkert een stevige kandidaat, die het goed doet in New York, zo meldden de ingewijden. Ze wijzen er ook op dat het belangrijk is voor Nederland om in de top van de Verenigde Naties vertegenwoordigd te zijn.

Melkert keerde Nederland en de politiek de rug toe na de enorme nederlaag van zijn partij bij de verkiezingen in 2002. Hij kreeg de woede over zich heen van aanhangers van de vermoorde Pim Fortuyn. Die verweten hem dat hij Fortuyn had gedemoniseerd.

No comments: